Zorg voor de juiste fietskleding en accessoires!

Als je je eerste meters gaat maken op een racefiets of mountainbike heb je meer nodig dan alleen een goede fiets. Sterker nog, met de juiste fietskleding fiets je een stuk fijner. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het meest essentiële onderdeel van jouw fietsoutfit; de fietshelm!

Een goede fietshelm is niet meer weg te denken bij een wieleroutfit. Gelukkig zijn de helmfabrikanten daar ook handig op ingesprongen en kun je tegenwoordig hele mooie fietshelmen krijgen die bij je fietskleding passen.
Vaak heb je een budget in je hoofd voor je fietshelm en kun je gaan zoeken tussen de helmen van rond die prijs. Hoe duurder een helm, hoe lichter deze vaak is, met betere ventilatie en veiligheid systemen als MIPS en WAVECELL.

Fietsbril tegen wind, regen, zon en insecten. Een fietsbril is een echte must. Een goede fietsbril beschermt namelijk niet alleen je ogen tegen de zon maar doet veel meer. Hij voorkomt ook dat er vliegjes in je ogen komen en houdt rijwind en vuil tegen. Zo houd je dus altijd een goed zicht.

Fietsshirts en baselayers. Tijdens het fietsen krijg je het warm, zelfs als het buiten gewoon koud is. Om deze warmte weg te krijgen gaat je lichaam zweten. Maar ook dit zweet moet weer ergens naar toe. Het dragen van een katoenen shirt is daarom niet ideaal tijdens het fietsen. Sterker nog, je shirt wordt zeiknat en is ook niet meer droog te krijgen.
Het gevolg is dat je shirt dan koud aan gaat voelen. Omdat hij direct op je huid zit koel je hierdoor snel af en door de rijwind wordt het alleen maar nog kouder en onaangenamer.

Baselayer houdt je warm en koel!
Die kou kun je voorkomen door een goed fietsshirt en een baselayer te dragen. Een baselayer zorgt ervoor dat jouw transpiratievocht niet op je huid blijft, maar naar de buitenste laag van de baselayer wordt getransporteerd. En daar kan jouw zweet dan – zonder dat je het koud krijgt -verdampen. Een baselayer draag je op zowel warme als koude dagen. Op de koude dagen is het een extra laagje isolatie en zal het er ook voor zorgen dat je zweet snel afgevoerd wordt waardoor je het niet koud krijgt. Op de warme dagen houdt het jou koel. Door de zweet snel van je lijf af te voeren zorgt dit voor verkoeling. Het houdt je temperatuur op een goed niveau en zorgt er ook weer voor dat je door de rijwind niet zult afkoelen.

Fietsshirt heeft een functie
Je moet dan wel bovenop de baselayer een goed ademend fietsshirt of fietsjack dragen. Een fietsshirt is echt speciaal gemaakt om mee te fietsen. Er zit namelijk best een groot verschil tussen een fietsshirt en een standaard sportshirt.Een fietsshirt heeft een andere pasvorm dan andere shirts die nodig is voor als je in de fietshouding zit. Ook heeft hij een rits waarmee je tijdens het fietsen voor extra ventilatie kunt zorgen. De grote achterzakken zijn ideaal om sportvoeding mee te nemen of een fietsjasje of regenjas. En uiteraard je telefoon en binnenbandje.

Windjasjes en regenjasjes tegen de kou. Wat je verder echt in je fietsgarderobe moet hebben is een windjasje of regenjasje. Een windjasje is ideaal wanneer het hard waait, het weer omslaat of wanneer er onverwachts een beetje regen uit de lucht valt. Want ook daar is een windjasje ideaal voor.

Goede fietsbroek met zeem. Een fietsbroek met zeem is net zo belangrijk als een goed fietszadel. Een fietsbroek of bibshort is een belangrijk onderdeel van jouw fietsoutfit. Je hebt voor mannen en vrouwen verschillende broeken.

Dit komt doordat het zeem een andere vorm heeft. Vrouwen en mannen hebben namelijk een andere stand van hun bekken en daar is de zeem op aangepast. Het bekken van vrouwen staat verder naar buiten. Daarom is een vrouwenzeem aan de achterkant breder dan die van de heren. De dames hebben namelijk de zitbotten breder staan.

Fietsschoenen maken je outfit af. Welke fietsschoen je moet hebben hangt mede van jouw pedalen af. Heb je racefiets of mountainbike pedalen? En als je mountainbikepedalen hebt, zijn dat dan SPD-pedalen of flat pedals? Bekijk eerst welke pedalen je hebt voordat je of fietsschoenenjacht gaat. Zodra je dat weet kun je gericht zoeken naar de juiste fietsschoen.

Fietskleding voor beginners: jouw fietsoutfit compleet!Jouw fietsoutfit is nu als het goed is compleet. Twijfel je ergens over of heb je liever echt persoonlijk advies? In onze winkel hebben we een afdeling vol met fietskleding en lopen er specialisten rond die jou precies kunnen vertellen wat je moet hebben.

Tips & Nieuws Blink uit dankzij onze kennis

Als het om (sport)fietsen, schaatsen en skeelers gaat, delen we graag onze kennis. Met tips, tricks, updates en nieuws helpen we je om uit te blinken op jouw niveau door miskopen te voorkomen.

  • Naar wensen luisteren
  • Aan materiaal sleutelen
  • Voor prestaties gaan
arrow-left arrow-right facebook instagram e-bike gereedschap kleding racefiets schaats skeeler tandwiel wekker